Το διπλό έλλειμμα της Ελλάδας – Πώς «χάνονται» οι αυξήσεις μισθών Ημερομηνία:
15/7/2025, 21:48 - Εμφανίσεις: 10
Αντιμέτωπη με ακόμα ένα κρίσιμο στοίχημα είναι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία εν συγκρίσει με τις αυξήσεις και την αγοραστική δύναμη.
Μπορεί οι δημοσιονομικοί δείκτες να δείχνουν ότι οι μεγάλες ελλείψεις των προηγούμενων χρόνων αντιμετωπίζονται, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με τις διαδοχικές αναβαθμίσεις, αλλά πολλές από τις διαχρονικές αδυναμίες παραμένουν αναλλοίωτες.
Παρά την ευημερία των δημοσιονομικών δεικτών και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμούς που δεν αντανακλούν την παραγωγικότητα της εργασίας.
Αντίστοιχα οι αποδοχές των εργαζομένων συνεχίζουν να υστερούν εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθηλώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα εν συγκρίσει με την υπόλοιπη ΕΕ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
αναφορικά με την παραγωγικότητα της εργασίας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας διαμορφώθηκε στο 102,2 (βάση 100 = 2015), σημειώνοντας ελαφρά αύξηση μόλις 1,2 μονάδες εν συγκρίσει με το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Αντίθετα, η μέση παραγωγικότητα στην Ευρωζώνη ξεπερνά το 110, με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία να έχουν καταγράψει σταθερή βελτίωση την τελευταία πενταετία.
Τα στοιχεία δείχνουν τα δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα αναφορικά με την ποιότητα των θέσεων εργασίας.
Μια από τις αιτίες είναι το γεγονός ότι η απασχόληση παραμένει επικεντρωμένη σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ η μερική ή εκ περιτροπής εργασία αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό των νέων προσλήψεων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για το 2024, που δείχνουν ότι πάνω από το 37% των νέων συμβάσεων ήταν ...